De onderhoudsflexibele tuin

De onderhoudsflexibele tuin

Veel mensen hebben moeite met het uitzoeken van een geschikte tuin. Kies je voor een onderhoudsvrije tuin? We hebben het immers druk zat. Een beetje tuinieren kan echter ook ontspannend zijn!

De onderhoudsvrije tuin is een fabeltje.

Kies NOOIT voor de onderhoudsvrije tuin. Dit is een stijl die door hoveniers wordt verkocht en is klinkklare onzin. Gazon, grind, borders met één soort plant en strakke hagen kosten allemaal juist veel onderhoud. Hoewel de eerste paar jaar het onderhoud mee lijkt te vallen, zal met te weinig onderhoud het gazon al snel achteruit gaan. Ook zullen stof, zand en bladresten zich ophopen in het grind en dan komt hier al snel onkruid op. Tel hierbij op dat je elke haag twee keer per jaar moet snoeien en dat je elk stukje onkruid in een border met maar één plantensoort heel goed ziet. Binnen drie jaar is de onderhoudsvrije tuin veranderd in een onderhoudsintensieve tuin.

 

Wanneer je een tuin slim ontwerpt zul je het minst mogelijke onderhoud hebben! Zorg er voor dat je niet teveel bestrating hebt (hierop zie je immers altijd alles) zorg dat de paden zo zijn aangelegd dat ze veel gebruikt worden. Door veelvuldig gebruik van paden zal onkruid namelijk geen kans krijgen. Terrassen hebben altijd onder de meubels een lage betredingsgraad en hier moet er dus gekozen worden voor een type bestrating waarbij onkruid een zeer kleine kans maakt. Door te kiezen voor borders met een combinatie van wilde planten zal lang niet elk stuk onkruid opvallen. Tel daarbij op dat met een goede combinatie van sterke bodembedekkers, lage planten en hoge planten er geen kans is voor onkruid om veel plek te vinden. Kies duurzame en robuuste materialen die ondanks een klein beetje groen alsnog karaktervol en krachtig zijn. Met deze strategieën kan de tuin met nagenoeg geen onderhoud zichzelf in stand houden. Tuinier je juist graag? Dan is er, verscholen in de borders, nog best wat onkruid te vinden. Daarnaast kun je de borders sturen qua welke plant waar groeit. Zo ben je op een veel dieper en mooier niveau met je tuin bezig dan enkel altijd dat onkruid wieden. Dus ook voor een tuinliefhebber is de onderhoudsflexibele tuin een uitkomst, want zeg nou eerlijk: ook de tuinliefhebber heeft wel eens minder tijd of een fysiek ongemak en dan is het fijn dat de tuin het dan redt met minder onderhoud.

Facebook
Facebook
LinkedIn
SOCIALICON